Prefab remontabele woningen met Niles

bouwnovum
Niles werkt mee aan een nieuw bouwconcept en voorziet innovatieve woningen van slimme verlichting en energiemonitoring.

Oorsprong van het project

In 2018 kwam de projectontwikkelaar BouwNovum met een nieuw woonconcept. Bij dit concept zal de bewoner volledig centraal staan. De Doelstelling van BouwNovum bij dit concept is namelijk: het creëren van betaalbare sociale woningen welke inspringen op alle maatschappelijke vraagstukken van nu én de toekomst. Focus op comfort, de mens centraal, maar met verantwoord materiaalgebruik van hernieuwde, hergebruikte of hergroeibare grondstoffen. Ontzien van de aarde waardoor deze ook voor de generaties na ons nog leefbaar is.

5.4 woningen

De BouwNovum 5.4 woningen worden volledig fabrieksmatig geprefabriceerd. Houten halffabricaten worden in de assemblage al voorzien van gevelbekleding, draaiende en schuivende delen, glas en installaties. Deze halffabricaten worden vervolgens als bouwpakket vervoerd naar de bouwplaats. De 5.4 woningen worden volledig remontabel gebouwd. Dit houdt in dat alle verbindingen worden vastgeschroefd, waardoor de woningen even makkelijk te demonteren als monteren zijn.

De woningen zijn erg flexibel te gebruiken. Zo kan er indien nodig een extra bouwlaag geplaatst worden op de woning. Hierdoor komt er extra ruimte beschikbaar voor bijvoorbeeld grote gezinnen. Ook is de benedenverdieping volledig voorbereid voor een interne levensloopbestendige transformatie zonder sloopwerk. Hierdoor kunnen ouderen bijvoorbeeld gemakkelijk thuis blijven wonen.

De woningen zijn voorzien van alle nieuwste installaties en technieken. Zo zijn de woningen voorzien van triple beglazing, zonnepanelen, een keuken met energiezuinige apparatuur, onderhoudsvrije materialen, een zonneschoorsteen, vloerverwarming, infraroodverwarmingspaneel en smart home apparatuur.

Samenwerking tussen kennispartners

Om deze doelstelling te realiseren ging BouwNovum opzoek naar een aantal kennispartners, die samen met hen gingen werken aan het project. Zo hadden ze voor het automatisch aangestuurde dakraam een samenwerking met Velux. Voor het ventilatiesysteem werkte ze samen met Duco. BouwNovum wou hun 5.4 woningen graag slimme woningen maken. Om dit te kunnen realiseren kwamen ze bij Niles uit. Wij hebben BouwNovum geholpen en geadviseerd op dit gebied. Zo hebben wij de verlichting en de datamonitoring bij alle 5 woningen geautomatiseerd.

Slimme verlichting

Een van de zaken die Niles voor BouwNovum geregeld heeft is de slimme verlichting. Dit is gerealiseerd doormiddel van persoonlijke gesprekken met de klant. Zowel Niles als BouwNovum vinden dat de klant centraal staat. Hierdoor waren de persoonlijke gesprekken erg van belang. In deze gesprekken werd samen met de klant gekeken naar hun persoonlijke voorkeur en smaak. Na deze gesprekken gevoerd te hebben met de toekomstige bewoners ging Niles aan de slag. Zo werden de lampen met bijbehorende armaturen opgehangen en werd de software ingericht aan de hand van de persoonlijke voorkeuren van de klant. Alle lampen zijn sensor aangestuurd en hebben geen lichtschakelaar nodig (optioneel kan uiteraard wel een lichtschakelaar bijgeleverd worden). Doordat alle verlichting op sensoren werken, mogen de BouwNovum 5.4 woningen officieel Smart Homes genoemd worden.

Energie- monitoring

Om een woning echt energiezuiniger te maken is het belangrijk om precies bij te houden hoeveel energie er in de woning verbruikt wordt. Hierdoor weet je precies wat de grote energieverbruikers zijn, maar ook op welke momenten de meeste energie opgehaald wordt.

Ook deze wens kan perfect gerealiseerd worden door Niles. Zo hebben wij in voor BouwNovum datamonitoringsapparatuur geïnstalleerd die alle gebouw gebonden apparatuur meet. Denk hierbij aan: de warmtepomp, WTW-installaties, boiler, zonnepanelen en temperatuurmetingen van zowel binnen als buiten. Door al deze data te meten kan de woning efficiënter en duurzamer gebruikt worden. 

Voordelen Niles

Met de services van Niles kan van uw woning, ook een smart home gemaakt worden. Zo kunnen we door de verlichting te automatiseren uw woning slimmer, duurzamer en gemakkelijker maken. Benieuwd hoe Niles uw woning kan verbeteren? Vraag een volledig vrijblijvend gesprek aan met een van onze specialisten om de mogelijkheden te bekijken!

Post delen

Meer artikelen

Nieuws

Niles is genomineerd!

Samen met Quest en Quote is INNOVATE op zoek naar de innovatiefste student van Nederland. Lars Luiten van Niles is hiervoor genomineerd en daar zijn

Verder lezen »